Nacka Missionsförsamling

HISTORIA

AVLundstrom.jpg I början av 1900-talet ägdes Stora Björknäs gård av brukspatron A V Lundström som hade haft ett sågverk i Hälsingland. 1907 styckade han av mark och lät på egen bekostnad bygga Stora Björknäs kapell. 1908 bildades Stora Björknäs missionsförening, till vilken kapellet överlämnades.
Kapellet byggdes för sommarbruk och innehöll en stor sal och ett litet kök på ena gaveln. En järnkamin var den enda värmekällan. 1924 delades kyrksalen i en stor och en liten del, bland annat för att lättare kunna värma upp kyrkan. Under de kalla vintrarna på 1940-talet höll man söndagsskola i köket.
Kyrkans huvudingång låg mitt på den sydvästra långsidan. Den skrubb som fortfarande finns där var då förstuga.
När kapellet byggdes gick Värmdövägen från flottbron nere vid Skurusundet, upp till Centralplan, som då var fårhage. Där bussterminalen nu ligger, låg på den tiden stall och ladugård.
1947 byggdes kapellet om och kallades Björknäs missionskyrka. Kyrksalen vändes och fick nytt utseende. Den gamla, upphöjda estraden med vitmålad balustrad och högt belägen predikstol revs. Entrén flyttades till gaveln mot Värmdövägen och utgjordes av en brant trappa.
På motsatt gavelvägg byggdes en ny estrad med ett enkelt räcke och predikstol i mitten. Några år senare drogs elvärme in i kyrkan.
Den lilla salen anpassades för ungdomsverksamhet. På 1960-talet fick kyrkan vatten och avlopp och därmed också toalett och pentry.
1973 byggdes en fristående scoutstuga.
Det nuvarande utseendet fick kyrkan i början av 1980-talet. Ingången och den besvärliga trappan på västra gaveln togs bort. Entrén förlades till en ny del som förenade kyrkan med scoutstugan.
I scoutstugan inreddes en expedition och i bottenplanet blev det pingisrum och senare vävstuga. På 2000-talet hyrdes nedervåningen ut till Sportbytarna.
Vid ombyggnaden 1982 fick huset den gulmålade liggande panelen. Det ursprungliga kapellet hade också varit klätt med blekgul träpanel, men i flera decennier var kyrkan vit-reveterad.
Redan på 1920-talet anställde föreningen en pastor på deltid. Församlingen har aldrig haft mer än 50 medlemmar.
Nacka-profilen Carl-Oscar Östling gick i söndagsskola i Björknäskyrkan på 1920-talet. I cirka 40 år var han församlingens ordförande. Han avled 2010.
Missionsföreningen anslöt sig 1940 till Svenska Missionsförbundet (SMF), som 2003 bytte namn till Svenska Missionskyrkan och 2012 gick upp i Equmeniakyrkan.

Huvudentre-vaster1-coo.jpg

Innan ombyggnaden i början av 1980-talet låg entrén på gaveln mot Värmdövägen, med en brant, smal och besvärlig cementtrappa.

Logga_bjorknaskyrkan.png

Björknäskyrkan är till för dig som längtar efter Gud. Eller helt enkelt är trött på ett ständigt fokus på det materiella. Eller är osäker på vad det är du söker.
Vi som håller Björknäskyrkan igång är också osäkra. Vi behöver dig att samtala med.
Björknäskyrkan är också till för dig som behöver en gemenskap.
Du är välkommen till Björknäskyrkan vare sig du tror på Gud eller inte. Det enda vi kräver av dig är respekt för andra. Det är en attityd vi också själva försöker inta.

Returbruk har öppet helgfria lördagar kl 11–14. Se vidare under kalendern PÅ GÅNG. Ring Anna-Maja om du vill lämna grejer när det är stängt. Eller vara med och jobba med Returbruk. Varmt välkommen!

Glad sommar!

Fair-trade-pil.gif

Vi handlar helst rättvisemärkt och ekologiskt.

Scouterna

Affischer-for-Nacka-SMU_0005_Ledord-med-sidfot_Resized.jpg

Kul verksamhet. Bra gemenskap. Värdefull kunskap. Häftiga hajker.
Kom en måndagskväll med ditt barn och kika.
Välkommen!

Är du utsatt för våld?

Vi samarbetar med studieförbundet Bilda.

Bildalogo.jpg

Har aldrig varit aktiv i en kyrka. Kul att hjälpa till ibland, till exempel med att diska efter onsdagskvällarna. Bert Kempe Livet är inte alltid lätt. Därför är tid för eftertanke så värdefull för mig. Carol Fagerström Att livets mening bara finns i det materiella känns osannolikt. Anders Tiger I Björknäskyrkan får teologin ifrågasättas, stötas och blötas, vridas och vändas på. Det är bland det mest spännande jag vet! Ulf Bergsviker Det är en trivsam öppenhet i Björknäskyrkan. Pernilla Agnesund Kom. Här kan du känna dig sedd som människa. Sven Johansson Det var jag som målade kyrkans tak! Christian Spicker Det är stor skillnad nu, mot när jag gick i söndagsskolan i Björknäskyrkan. Bengt Bogårdh För mig är Björknäskyrkan en öppen plats för gemenskap, för alla. Ditte Waldton