Nacka Missionsförsamling

Gudstjänster på länk med nattvard. Klicka på bilden.

28/11 Varför drabbas jag? Jag är ju rättfärdig!

DSC_0006.jpg

Ulf Bergsviker och Martin Olofsson spelar in gudstjänster. Swisha gärna en slant till Björknäskyrkan. Swishnummer 123 181 2031.

Gudstjänster 2021

Gud – grunden
28/2 Finns gud? Hur ser han i så fall ut?
7/3 Är gud allsmäktig? Kan han göra allting i så fall?
14/3 Kan man med dagens kunskap tro på gud?
21/3 Har alla religioner samma gud?

Bibeln – riktningen
28/3 Är allt i bibeln sant?
4/4 Vad har jag för nytta av gamla testamentet?
11/4Består bibeln av principer, livsvisdom eller tradition?
18/4 Om jag ska tro, vad ska jag göra med alla motsägelser?
25/4 Ingen gudstjänst p g a corona
2/5 Ingen gudstjänst p g a corona

Jesus – vänskapen
9/5 Hur förklarar kristendomen att Jesus är både gud och människa?
16/5 Gud kan jag fatta, men Jesus, är han nödvändig?
23/5 Jesus blev dödad. En svag religion?
30/5 Jesus som kompis, blir inte det som en slags Mållgan?

Vardagen – verkligheten
6/6 Religionen känns alldeles för långt från min vardag.
13/6 Hur hjälper Jesus mig i det praktiska livet?
20/6 En vän ska man ju prata med. Hur pratar jag med Jesus?
27/6 Kristendomen är för teoretisk. Jesus är för vardaglig.

Frihetens villkor (Strofer ur Ingemar Johanssons sång Se hur gudsvinden bär, 827)
4/7 Du är nu fri att säga ja eller nej till detta något som kallar på dig.
11/7 Du får komma precis som du är.
18/7 Vägen börjar där du står
25/7 En hälsning från en okänd som ville ditt liv.

Nåden utmanar fatalismen (Strofer ur Ingemar Johanssons sång Se hur gudsvinden bär, 827)
1/8 Inget här är förutbestämt.
8/8 I Andens rike finns inga hopplösa fall.
15/8 Till nåden finns inga åldersgränser.
22/8 Vad som än händer på din färd så vandrar uppståndelsen emot dig.

Oron tappar mark (Strofer ur Ingemar Johanssons sång Du är en bön, 821)
29/8 Öppna det rum som står låst inom dig.
5/9 Barnet som bor där och stum skriker: "Hör mig!"
12/9 Låt oron få sjunka som stenar mot botten.
19/9 Våga den tillit som bor djupt inom dig.

Myndig att bli lyssnad till (Strofer ur Ingemar Johanssons sång Du är en bön, 821)
26/9 Hela ditt liv är ett samtal med honom.
3/10 Han delar ditt liv, både glädjen och smärtan.
10/10 Myndigförklarad, allt är möjligt.
17/10 Du är älskad precis som du är.

Sårbar
24/10 Bach: Förbarma dig! (Erbarme dich)
31/10 Bach: Skona mig (Miserere mei)
7/11 ”Ack jag syndig människa
14/11 Uppdragen ur dyn

Stolt
21/11 Rättfärdig genom tro
28/11 Varför drabbas jag? Jag är ju rättfärdig!
5/12 Vem kommer till himlen?

Traditionens evangelium
12/12 Varför firas Lucia i kyrkan?
19/12 Tradition, uppenbarelse. Vilket är viktigast?
26/12 Gud som ett barn. En udda tanke?

Favoritkören sjunger Mozarts Requiem

IMG_0040BEARB.jpg

Nu är kyrksalen ommålad, efter 40 år. Det blev jättefint!

IMG_3132.jpg

Peruansk dans förgyllde onsdagskvällen

IMG_1172.jpg

Favoritorkestern rockar loss i

Jonnybegood.jpg

Rädda den liberala demokratin – gå i kyrkan

Joel-Halldorf.jpg Artikel publicerad i Expressen 29 dec 2017.

Församlingar genererar det sociala kapital som är avgörande för demokratins överlevnad.
Joel Halldorf uppmanar inför det nya året postkristna svenskar att börja gå i kyrkan även om de inte tror på Gud.

Att motionera mer intar förstaplatsen på listan bland svenskars nyårslöften, tätt följt av föresatsen att gå ner i vikt. Därefter kommer löften om pengar: att spara eller tjäna mer. I korthet handlar den tio-i-topp lista över våra vanligaste löften som Yougov tog fram förra året om skönhet, pengar och personlig livskvalitet.
Kanske är 2018 året då vi försöker sikta lite högre? Inte nöjer oss med att svarva kroppen lite till, eller, om man hör till de mer ambitiösa, pressa den till ett maraton. Tänka större, storslagnare och längre. Ge ett löfte som inte bara handlar om det egna livspusslet, utan något som skulle kunna frälsa civilisationen, demokratin – och min egen själ.
Jag föreslår följande nyårslöfte för 2018: Börja gå i kyrkan.
Jag vet att det låter drastiskt, men vår tid kräver drastiska åtgärder. Just när vi började tro att den västerländska modellen var oslagbar tilltar tecknen på att den vittrar sönder inifrån.
Tron på demokrati går ner, främst bland de unga. I USA tycker 60 procent av femtiotalisterna att det är avgörande att bo i en demokrati, medan 30 procent av åttiotalisterna säger samma sak. Kurvorna för auktoritära alternativ pekar uppåt, samtidigt som politiskt engagemang minskar. Ensamheten ökar, liksom konsumtionen av psykofarmaka – och produktionen av apokalyptiska tv-serier. Och för en tid sedan konstaterade Wall Street Journal att det blir allt vanligare att journalister citerar William Butler Yeats dystopiska rader: "Things fall apart, the centre cannot hold".

Nietsche dödförklarat Gud
Yeats författade sitt poem strax efter att Nietzsche dödförklarat Gud och den kristna teologin ersatts av politiska ideologier. I den kamp som följde besegrade liberalismen först fascismen och sedan kommunismen. Liberalismen var en formidabel fiende; bara segern avslöjade dess svaghet.
Liberalismens förhållande till kyrkan har alltid präglats av en dubbelhet. Statskyrkor med religionsmonopol har varit en självklar fiende, samtidigt som man i tysthet införlivat kristen teologi i sitt system. Idén om ett absolut människovärde bygger exempelvis på den judisk-kristna tanken på att människan är skapad till Guds avbild. Varken människovärde eller mänskliga rättigheter kan härledas ur den biologiska och materialistiska människosyn som utgör det officiella postkristna credot.
Alla vet detta, men få säger det rakt ut. Yuval Harari, vars bok "Sapiens" sålt över en miljon exemplar, är ett undantag: "Utan eviga själar och en skapargud blir det pinsamt svårt för liberaler att förklara vad som är så märkvärdigt med individuella sapiens."
Liberalismen behöver kristendomen för moralisk stabilitet och filosofisk koherens. Men också för att få en vidare horisont. Utan denna ledstjärna blir ekonomi, hedonism och det egna livspusslet allt som återstår.
Följden blir en konsumerande klass som ängsligt värnar sin säkerhet och rätten att inte bli kränkta – även om det sker till priset av liberalism.

Klimatrörelsen och påven
Men kristendom som tunn fernissa räcker inte. Människan blir vad hon gör, därför måste idéerna praktiseras om de ska överleva. Vad som krävs är alltså att vi kravlar oss ur sängen på söndagsmorgonen och tar oss till kyrkan. Visst, det innebär att söndagsbrunchen kommer i kläm, men inga segrar utan uppoffringar – och dina barnbarn kommer att tacka dig!
För tvärtemot ryktet finner den som tittar närmare på saken få områden där kyrkorna inte ligger i framkant. Klimatrörelsen leds av påven. Sverige har slutat skramla, men kyrkorna arbetar ännu intensivt med integrationen, med språkkaféer och flerspråkig verksamhet i snart sagt varje församling. Internationell forskning visar att regelbundna kyrkobesök korrelerar positivt med politiskt engagemang, tillit och generositet. Detta gäller även om man inte tror: en person som kallar sig kristen men inte går i kyrkan är lika (o)engagerad som en sekulär medborgare – medan en ateist som börjar gå i kyrkan blir lika engagerad som någon som faktiskt tror på vad predikanten säger.
Livet i kyrkan gör politisk skillnad. Församlingar genererar det sociala kapital som är avgörande för demokratins överlevnad, men som i dag är kraftigt eroderat.

Religion en vana
En och annan värjer sig kanske med hänvisning till att de inte tror på Gud. Men jag tvivlar på otron. Visserligen säger bara en fjärdedel av svenskarna att de tror på Gud – men de flesta tror på den undflyende gudomen "Något". Hälften hoppas på ett liv efter döden, och de som ber regelbundet är dubbelt så många som gudstjänstbesökarna. Här finns med andra ord tillräckligt med övertygelse för att åtminstone känna sig hemma i Svenska kyrkan.
Dessutom är det här med tro aningen överdrivet. Religion är väldigt mycket vana – tron kommer på köpet när man börjar göra.
I många livsval ställs vi inför valet mellan jaget och laget, men så är det inte här. Kyrkan kan inte reduceras till ett smörjmedel för den liberala demokratin – visionen är större än så: det handlar om det eviga livet. Visserligen har en del kyrkor avskaffat helvetet, men som den som lever uppmärksamt vet är det är fullt möjligt att fördärva sin själ redan i detta livet. Och frälsningen har aldrig främst handlat om vad man räddas från, utan vad man välkomnas in i: ett liv i gemenskap med Gud.
Det är precis så stort som det låter.

Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria och medarbetare på Expressens kultursida

Returbruk är MILJÖNÄR

DSC_3992.JPG

Returbruk har blivit "Årets Miljönär", utsedd av Nacka vatten och avfall
"Alla verksamheter, företag, organisationer och andra vars huvudverksamhet är att få allmänheten att laga, låna och återanvända kan tilldelas märkningen."
Tillsammans med flera andra pristagare i olika prisklasser utsågs Returbruk till "Miljönär" vid Företagsträffen på Nacka Strandsmässan den 21 februari. Anna-Maja Sigemo och Maria Strandberg tog emot utmärkelsen (de sitter längst fram på bilden).

Glimtar från vår Adventskonsert

DSC_2480Fixad.jpg

"En spegelbild" med Evelina.

AnnaErik.jpg

"Baby, it's cold outside". Anna och Erik.

DSC_2496fixad.jpg

"Rudolf med röda mulen", med Holiday Singers.

DSC_2513fixad.jpg

Martin Olofsson leder Favoritkören och Favoritorkestern.

20171206_114449.jpg

Tomtarna är förbluffade över att Anders inte behöver sitta vid pianot för att kunna spela. I december visade Björknäskyrkan en påfallande rolig barnteater! Möjlig på grund av kulturstöd från Nacka kommun.

Ulf-Gustafsson2.JPG Finns kyrkan?
Det finns många tongivande tänkare som försöker namnge vår samtid. En av dessa är sociologen Ulrich Beck. Vid ett tillfälle säger han: ”Jag är ateist, men det betyder inte att jag inte är beredd att ändra mig. Det gör mig snarare nyfiken på de som tror. Däremot är det en sak som förbryllar mig med många präster, och det är att när jag vill prata om Gud, då blir det ofta pinsamt tyst”.
Ulrich Beck säger detta medveten om att vi faktiskt lever i en tid när allt fler människor säger att de tror på Gud eller en högre makt. Men denna Gud är nödvändigtvis inte den Gud kyrkan säger sig tro på. I linje med detta frågar sig den franske kultur- och historiefilosofen Michel de Certeau: ”Idag undrar inte människor om Gud finns eller inte, utan de undrar om kyrkan finns eller inte”.

Beck och de Certeau blottlägger en slags dubbelhet. Å ena sidan en tid där allt fler människor som inte går i kyrkan, faktiskt säger att de tror och vill tala om det. De är åtminstone inte fientligt inställda till tro. Å andra sidan borde en sådan tid då människor faktiskt säger att de tror, rent naturligt leda till att allt fler söker sig till kyrkan. Men så är det inte.
Det är som en respons på denna spänning Björknäskyrkan vill ta plats som församling. Vi vill göra det genom att ställa frågorna om Gud, frågorna om vad det är att vara människa på nytt. I Björknäskyrkan vill vi försöka visa hur kristen tro kan erbjuda en resurs för att återerövra ett språk i vår tid för vår existentiella belägenhet som människor. En som försökte utröna detta under nazismens mörka tid i Tyskland var prästen och teologen Dietrich Bonhoeffer, han skriver:
”Den som förblir i Guds kärlek går inte den utstakade framgångsväg som världen visar. Hon går sina egna obegripliga, och inför världens ögon, dåraktiga vägar. Detta eftersom den människa som älskar för att Gud med sin sanning har gjort henne fri är den mest revolutionära människan på jorden.” (Dietrich Bonhoeffer)

Så när Michel de Certeau frågar: ”finns kyrkan?”, så vill jag svara, ”ja den finns och den heter Björknäskyrkan!”
Pastor Ulf Bergsviker

Vi, eller rättare sagt Christian Spicker, har målat taket. Se så fint det blev!

Taket-malat.JPG

DSC_0152.JPG

Etiopiska ortodoxa kyrkan hyr vår kyrka. Det är en av världens äldsta kristna kyrkor.
Glada och färgrika är deras gudstjänster.

På gång

4/12 11:00 Returbruk är öppet kl 11–14.
Spara i din kalender
12:00 Adventskonsert (traditionell)
Favoritkören och Favoritensemblen framför traditionell adventskonsert.
Spara i din kalender
5/12 Gudstjänst på länk
Stolt: Vem kommer till himlen?
Med Ulf Bergsviker (predikan). Var med på nattvar...
Spara i din kalender
Mer

Vi räknar med att komma igång med onsdagsprogrammen i vår. Många intressanta program har Corona tvingat oss att skjuta på.

Logga_bjorknaskyrkan.png

Björknäskyrkan är till för dig som längtar efter Gud. Eller helt enkelt är trött på ett ständigt fokus på det materiella. Eller är osäker på vad det är du söker.
Vi som håller Björknäskyrkan igång är också osäkra. Vi behöver dig att samtala med.
Björknäskyrkan är också till för dig som behöver en gemenskap.
Du är välkommen till Björknäskyrkan vare sig du tror på Gud eller inte. Det enda vi kräver av dig är respekt för andra. Det är en attityd vi också själva försöker inta.

RETURBRUK har öppet helgfria lördagar kl 11–14. (Säsongens sista öppna lördag 11/12, se vidare under kalendern PÅ GÅNG). Vi öppnar igen lördag 22/1. Vi fortsätter att coronasäkra genom att släppa in ett fåtal personer åt gången i lokalen. Vi tar gärna emot grejer under öppettid. Varmt välkommen!

180408-LOGO.jpg

Fair-trade-pil.gif

Vi handlar helst rättvisemärkt och ekologiskt.

Scouterna

Affischer-for-Nacka-SMU_0005_Ledord-med-sidfot_Resized.jpg

Kul verksamhet. Bra gemenskap. Värdefull kunskap. Häftiga hajker.
Kom en måndagskväll med ditt barn och kika.
Välkommen!

Vi samarbetar med studieförbundet Bilda.

Bildalogo.jpg

Har aldrig varit aktiv i en kyrka. Kul att hjälpa till ibland, till exempel med att diska efter onsdagskvällarna. Bert Kempe Arbetslivet är pressande. Därför är tid för eftertanke så värdefull för mig. Carol Fagerström Att livets mening bara finns i det materiella känns osannolikt. Anders Tiger I Björknäskyrkan får teologin ifrågasättas, stötas och blötas, vridas och vändas på. Det är bland det mest spännande jag vet! Ulf Gustafsson Det är en trivsam öppenhet i Björknäskyrkan. Pernilla Agnesund Kom. Här kan du känna dig sedd som människa. Sven Johansson Det är jag som har målat taket! Christian Spicker Det är stor skillnad nu, mot när jag gick i söndagsskolan i Björknäskyrkan. Bengt Bogårdh Jag skulle vilja ha en social verksamhet med barn och ungdomar i den fina kyrkan. Elisabeth Skohg För mig är Björknäskyrkan en öppen plats för gemenskap, för alla. Ditte Waldton

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in